Hyvän rakentamisen palkinnot

Tampereella jaetaan vuosittain Hyvän rakentamisen palkinto. Se on viranomaisten näkemys alueen hyvästä rakennuskohteesta, joka kelpaa esimerkiksi muille alan toimijoille. Suomessa jaetaan myös muita rakennusalan palkointoja, joilla halutaan nostaa esille hyviä ja onnistuneita projekteja. Jaetaan Puu-, Teräs-, Betoni-, erilaisia säätiöiden, järjestöjen ja BIM-palkintoja muutamia mainitakseni. Tavoitteena on profiilin nostaminen ja halu kääntää katseet kohti parempaa.

Yhtenä syynä palkinnoille voidaan pitää ainaisia huonoja uutisia kosteusvaurioista, onnettomuuksista tai muista pieleen menneistä tai budjetin ylittäneistä kohteista. Hyvääkin rakentamista on ja se halutaan nostaa esille, ja palkintojen myöntäminen kertoo aina onnistumisesta. Onnistumiseen tarvitaan nykyisin enemmän kuin yksi sankariarkkitehti, koska rakentaminen on ryhmätyötä. Yhtä projektia tekee aina iso ryhmä arkkitehteja ja muita suunnittelijoita. Tilaajaorganisaatiot pursuavat ammattilaisia ja valvojia, tarkastajia, laadunmittaajia, käyttäjäkoordinaattoreita ja muita neuvojia. Urakkapuolella rakennusliikkeet ja aliurakoijat on monitahoinen tekijäkumppani. Jos taidolla, hyvällä yhteishengellä ja onnistuneella toteutuksella saadaan kutakuinkin aikataulussa valmiiksi hieno rakennus, niin palkinto voi olla odotettavissa.

Palkitsemisilla halutaan sanoa, että tässä kohteessa on onnistuttu yhdessä. Koko ketju on ehkä pienistä harmeista huolimatta saanut aikaan jotain poikkeuksellista. Jotakin on mahdollisesti tehty uudella tavalla, on innovoitu tai vain opittu edellisestä kohteesta jotain, joka nyt on saatu toimimaan. Osaamisen taso pitää olla korkealla ja kokemusta tarvitaan koko ketjun matkalla. Katson usein sinfoniakonsertteja ihaillen, kuinka soittajat työskentelevät hiki virraten ja kaikki samassa tahdissa, sitähän se Tahtituotanto työmaallakin on. Tahtituotanto ei koske pelkkää työmaata vaan on aikataulun mukaan kyllä käytössä jo suunnitteluvaiheessakin. Jos joku suunnittelija ei pysy muiden vauhdissa tarkoittaa se vaikeuksia koko hankkeen etenemiselle.

Onko palkinnot vain rakentamista tai rakentajia varten vai halutaanko niillä vaikuttaa ja jos halutaan, niin mikä on kohderyhmä. Motivaattorina voi olla muiden kirittäminen tai hyvän esimerkin näyttäminen. Vaikkakin tavoitellaan suurta yleisöä, uusia asunnon ostajia tai vertaillaan osaamisen paremmuutta niin tavoitteena on uuden korkeamman tason saavuttaminen. Näin hyvää ei ole koskaan aiemmin tehty, pitää jotenkin olla palkitsemisen aiheena. Rakennusliikkeiltä, suunnittelijoilta ja konsulteilta pyydetään uusia parempia vaihtoehtoja ja uutta oivaltamista ollaan valmiita palkitsemaan.

Eikö kaikki rakentaminen sitten ole hyvää ja miksi joku toinen on toista parempaa. Miksi toisinaan tehdään huonoa jälkeä ja ketä siitä voisi syyttää tai vaatia tilille. Onko kovin konsultti aina vaan herra Euro ja kuinka siihen voidaan sitten vaikuttaa. Tottakai saadaan parempaa aikaiseksi jos on enemmän rahaa materiaaleihin, suunnitteluun ja toteutukseen. Mutta ei ihan suoraviivaisesti, koska jos aikataulu ei riitä niin silloin syntyy ongelmia. Kiire pilaa hyviäkin hankkeita ja suunnitelmia jää tekemättä ja riskejä huomaamatta. Urakoitsija kiristää ehkä joskus vähän turhaankin tekemisen tahtia. Yhteistä palkituille kohteille on, että ne ovat kaikin puolin sopusuhtaisia myös aikataulultaan ja budjetiltaan.

Arkkitehti saa palkintonsa kun rakennus saadaan sopimaan ympäristöönsä ja esteettiset vaatimukset täyttyvät. Riman asettaa yleensä suunnittelija itse, mutta yleensä kohdetta verrataan muihin saman aikakauden rakennuksiin. Palautteen saaminen on aina tärkeää, koska mistä sitä muuten tietää onko onnistuttu. Palaute ja palkinnot kertovat että ollaan menossa hyvään suuntaan ja tällaista halutaan lisää. Usein palautteen saamisessa saattaa mennä vuosia ja sitten kun sitä tulee, niin se on sitä arvokkaampaa. Yleensä silloin se on kehuvaa ja ohikulkijat tai käyttäjät ovat huomanneet, että se vuosia käytössä ollut rakennus on jotenkin erityisen hieno tai onnistunut. Kun tietää kuinka vaikeaa sen sanominen on, niin sitä palkintoa arvostan kaikkein eniten.

Mika